HTML

Putri Tours

Putriország utazik - becket neurozisblogja. Amikor becket boldogan bloggol (ezt most csak az alliteráció kedvéért...) a Blogspoton posztol. Link nincs, kutakodj! Előzetes moderálás nincs, de fenntartom az utólagos törlés jogát. Azaz: ha valami nem tetszik, ha ordenáré hülyeséget beszélsz, vagy bármilyen okból bánt a megjegyzésed, akkor törlöm, mint a pinty!

Közösség

Friss topikok

  • becketman: Hát a dobós tapasztalatom nagyon érdekes, valahogy asszimetrikus mindig: a Téti szülői értekezleté... (2011.06.01. 11:36) Rendkívüli szülői
  • Nerva: Mondjuk nekem az is furcsa, hogy épp az index fikázza Schmittet a helyesírása miatt. Muhaha. Fikáz... (2011.04.12. 08:41) Az első menetelés II.
  • eleve: Az oké, hogy tavaszvan, meg dolgoznikell, de ezek a szünetek hosszúak. (2011.04.07. 12:12) Magyarország Háry János Nemzetközi Tehetségkutató
  • becketman: Dehogynem - nekem az lenne. De ha mégsem az, akkor is megköszönném a munkavállalónak, a többiek ne... (2011.02.22. 14:23) Miért nem jogállam Magyarország
  • hétköznapi történetek: A fenti íráshoz kapcsolódva ajánlom mindenki figyelmébe Richard Dawkins: Isteni téveszme c. könyvé... (2011.02.20. 09:56) A buzikról meg a keresztényekről

Linkek

stresszblog

2010.09.23. 12:14 becketman

Kim Dzsongil virága

 

Mondtam már, hogy a kedvenc hetilapom a Hídlap? Akkor is szerettem mikor indult, bár igaz, hogy akkor még teljesen más okból. Akkor még elsősorban tájékozódtam, most meg inkább utazom.
A népi Koreába visz minket az újság, legalábbis valahogy ilyennek képzelem az ottani pártlapot, amelyik minden oldalán Kim Dzsongil mosolyog, avat, tanít, beszélget. Nyilván közvélemény kutatások is helyet kapnak a lapban, amelyben közlik, hogy a koreaiak 99,9 százaléka a Szeretett Vezért támogatja, a maradék egytized százalék még nincs meg, de a munkatábort már felépítették nekik.


Közvélemény kutatás a Hídlapban is van, időnként. Már vártam is, hogy így, választás előtt valamelyik lelkes munkatárs (vö. Star Wars - Buja Féreg) előjön az okossággal. Ezek a közvélemény kutatások azért jók, mert nem lepik meg az embert. Mindig elsöprő támogatásról biztosítják a regnáló hatalmat, persze nem olyan, szinte egyöntetű támogatásról, mint fent - ez mégiscsak egy demokrácia, ugye! -  de azért elég nagyról ahhoz, hogy az erősebbhez húzni vélt választópolgár magától is tudja hová kell ikszelni.
Persze a választó attól még, hogy hülyének nézik, nem hülye. Ha például azt olvassa a második mondatban, hogy augusztus közepén készült a felmérés, akkor elgondolkodik: ha 08.16.-tól lehetett gyűjteni az ajánlószelvényeket (leánykori nevén: kopogtatócédula) és 09.03.-án lett hivatalosan is jelölt Tétényi Éva, akkor vajh mi a bánatot mértek augusztus közepén?!  Éva 07.25.-én jelentette be a blogján, hogy indul, persze ebben a 2-3 hétben is lehetett mérni valamit, de kérdés, hogy mit alapozhatunk erre.
A másik probléma, hogy nincs forrásmegjelölés, ez pedig maximum a Bors-ban, Blikk-ben működik, aki ad valamit magára, az bizony leírja, hogy melyik cég, mikor, milyen technikával, mekkora mintán végezte a kutatást. Mert így felmerül, hogy kik csinálták? Közterület-felügyelők? Vagy valaki körbeszaladt a városházán? Esetleg a segélyre várók között érdeklődött valaki? Szóval jobb az ilyet megelőzni, de hát komoly ember megtanulja ezt a egyetemen/főiskolán, ahonnan úgy kihajítják, hogy Prágánál fogja először a radar, ha forrásmegjelölés nélkül adja be a dolgozatát. 

 
De hát ezek alaki dolgok. Még nem is firtattuk a tartalmat. Pedig ott vannak az igazi érdekességek! Azt olvashatjuk, hogy Tétényi Évára az MSZP-sek szavaznak. Hát ez zsigeri-egyszerű! Legalábbis annak gondolnak, minket, választókat. Mert ha valahol azt olvassuk, hogy valamit szeretnek az MSZP-sek, akkor tudjuk, hogy az fújkakás, undorral fordulunk el tőle, nem is köszönünk - neki és az utódainak sem. Ilyenek vagytok tik! - gondolják a hatalmasok. Legközelebb biztos az lesz, hogy a haszid-zsidók és a romák is Tétényire szavaznak, hogy a lakosság mélyen toleráns csoportjait is megszólítsák.


Hát elég primer az okoskodás, de hagyjuk ezt is, nézzük a matekot! Asszongya, hogy az MSZP-sek Tétényi Évára szavaznak. Nocsak. Most legalább megtudtuk hogy vannak olyanok is akik elutasítják Meggyes Tamást méghozzá nem is lehetnek kevesen, mert az MSZP most sem a legkisebb parlamenti párt. Muhaha, Esztergom nem egy vöröscsepel, ezt tudjuk, de hány ember ez valójában?! Megpróbálok segíteni: a tavaszi parlamenti választások alkalmával 2950 ember szavazott az MSZP jelöltjére, a második fordulóban. Ez tényleg nem sok, de nem is kevés, majd háromezer ember, aki semmilyen körülmények között nem szavazna Meggyesre! Vegyük még hozzá a Jobbik jelöltjét (még 1855 fő) - akiről a táblázat nagyvonalúan hallgat - mivel a Jobbik sem Meggyes mögé sorakozott, így már összesen több, mint 4800 (egészen pontosan 4805)  emberről, biztos nem-Meggyesre szavazóról beszélünk! (tavasszal a szavazni jogosult állampolgárok kevesebb, mint 50 százaléka voksolt Esztergomban, a többi kapált, kaszált, vagy füvezett, de nagyon nem akart szavazni!)
 Akkor most nézzük Meggyes Tamás támogatását a Fidesz-KDNP szavazók körében. Azt olvashatjuk a táblázatban, hogy itt 79% támogatja MT-t, 8% pedig TÉ-t. Mennyien szavaztak Meggyes Tamásra tavasszal? 6787 fő!

Bizony, csak az összes névjegyzékbe felvett esztergomi szavazó 29 százaléka akarta, hogy országgyűlési képviselő legyen! A részvételi arány még egyszer: 49,8%. A megjelentek 58 százaléka pedig nem rá szavazott. Így már nem olyan fényes az érem.

Tehát ennek a 6787 főnek 79 százaléka támogatná most, azaz Meggyes Tamás támogatottsága a saját - zseniális propagandának gondolt - táblázatuk alapján: 5362 fő!  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: Hídlap, 2010. szeptember 18. VIII. évfolyam/34. szám, 15.oldal

 

Emlékezzünk rá, minimum hány olyan ember lakik a városban, aki biztosan nem szavazna Meggyes Tamásra a tavaszi választások és a jelenlegi összefogás alapján? 4805! A fenti táblázat alapján Fidesz-KDNP-t támogató 6787 szavazó 8 százaléka most Tétényi Évára szavazna, tehát az ő támogatottsága még 543 fővel nő, azaz így már 5348 szavazata lenne! (Igen, kicsit csúsztattam belátom, úgy tettem, mintha az összes MSZP szavazó elmenne és Tétényire szavazna, de vélelmezem, hogy a megkérdezéskor nem nagyon voltak túl lelkesek kijönni a farbával. Ez egy ilyen város... A választás sikere ezen a táboron múlik, mindenesetre bíztató, hogy csak 9 százalékuk mondta, hogy nem megy el szavazni.)

Mindössze 14 emberrel kevesebb, mint a Meggyes Tamásra szavazók száma!

Ez egyáltalán nem behozhatatlan, sőt... :-)))) És még nem számítottam az első fordulóban LMP-re és az MDF-re szavazókat - nem hinném, hogy túl sokan átszavaztak volna a másodikban az MSZP-re, vagy a Jobbikra - ők is lehetnek úgy kétezren Esztergomban.
Még egy emlékeztető: augusztus közepén készült a felmérés (szerintük), Éva azóta nagyon sokat dolgozott, sokkal többen ismerhetik őt is és a programját is.
Aztán persze történt egy s más a városban is. Több ezer gyerek szülei szembesülhettek azzal, mivel jár ha felkészületlen ember szól bele az iskolák és a családok életébe. Több ezer gyerek rohangássza körbe a város és a környék sportegyesületeit, iskoláit igazolásért.
Hogy a hárombohócos képéről elhíresült alpolgit már ne is emlegessem…

Összegezve: azt üzeni a Hídlap, hogy már augusztus közepén is elképesztően szoros volt a verseny! Tétényi Éva nem hogy nem esélytelen, hanem kőkomoly kihívó! És azóta eltelt több mint egy hónap!

Nagy kedvencem lett a felsorolás is, hogy milyen tulajdonságokat "díjaznak" a választók a jelölteknél (még egyszer: a vélelmezett adatfelvétel időpontjában hivatalosan még nem beszélhetünk jelöltekről!), itt is van nagy kedvencem: 36% - 14% ... 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: Hídlap, 2010. szeptember 18. VIII. évfolyam/34. szám, 15.oldal

 

Szóval forgatom én ezt a "kutatást", de amint mögé nézek, azt látom, hogy ez az egész inkább egy szánalmas öngól. Szánalmas, mint Kim Dzsongil virága.

PTI: 8, kispálya, újságíró-válogatott-kölyökkettő-tartalék, üljleegggyes...
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://putritours.blog.hu/api/trackback/id/tr702317595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigBlueI 2010.09.24. 09:18:24

Köszi, hogy ilyen szép összefoglaltad helyettem. Én is végiggondoltam, csak lusta voltam kiszámolni. Szerintem kb. 100 ember volt a "reprezentatív minta" és ezt szem előtt tartva még érdekesebbek az adatok. Az idióta színválasztásukról már nem is beszélve...:)
süti beállítások módosítása