HTML

Putri Tours

Putriország utazik - becket neurozisblogja. Amikor becket boldogan bloggol (ezt most csak az alliteráció kedvéért...) a Blogspoton posztol. Link nincs, kutakodj! Előzetes moderálás nincs, de fenntartom az utólagos törlés jogát. Azaz: ha valami nem tetszik, ha ordenáré hülyeséget beszélsz, vagy bármilyen okból bánt a megjegyzésed, akkor törlöm, mint a pinty!

Közösség

Friss topikok

  • becketman: Hát a dobós tapasztalatom nagyon érdekes, valahogy asszimetrikus mindig: a Téti szülői értekezleté... (2011.06.01. 11:36) Rendkívüli szülői
  • Nerva: Mondjuk nekem az is furcsa, hogy épp az index fikázza Schmittet a helyesírása miatt. Muhaha. Fikáz... (2011.04.12. 08:41) Az első menetelés II.
  • eleve: Az oké, hogy tavaszvan, meg dolgoznikell, de ezek a szünetek hosszúak. (2011.04.07. 12:12) Magyarország Háry János Nemzetközi Tehetségkutató
  • becketman: Dehogynem - nekem az lenne. De ha mégsem az, akkor is megköszönném a munkavállalónak, a többiek ne... (2011.02.22. 14:23) Miért nem jogállam Magyarország
  • hétköznapi történetek: A fenti íráshoz kapcsolódva ajánlom mindenki figyelmébe Richard Dawkins: Isteni téveszme c. könyvé... (2011.02.20. 09:56) A buzikról meg a keresztényekről

Linkek

stresszblog

2011.02.03. 07:46 becketman

Rókafogta csuka

Címkék: esztergom

Mostanra már a magamfajta óberlassú-észjárású masztodonnak is dereng, hogy kurvanagy gondok vannak itt az önkormányzati rendszerrel. Most nem mennék abba bele, hogy milyen sok van belőle, és hogy mennyire elcseszett ötlet volt abban bízni húsz éve, hogy nem hogy kettő, de akár háromváltásnyi elit is lehet egy kistelepülésen - a londoni oddsmesterek már azt is viszonylag alacsony oddsszal adják, hogy minimum egy enyhe értelmi fogyatékos lesz a képviselőtestületben. Nem, a fókuszt egy kicsit odébb vinném. Mint kölyökkoromban: a varasodó sebet addig kell kapargatni, amíg nem kezd el vérezni megint. Mert Esztergomról lesz szó, perszehogy. Elvégre csak kell beszélni arról, ha tíz bődületnagy marha kálóba csap egy egész várost, nemde?

 
De hogy fordulhat ez elő?! Hogy fordulhat elő, hogy tíz - egyes álláspontok szerint egy, vagy megint mások szerint tizenegy - ember csatározásainak harmincezer issza a levét (egyébként jóval több, Esztergom nem csak egy város: akárhogy is vesszük, legalább két kistérség központja, erre rögtön rájössz, ha kórházba kell menned). Mi a fenét szórakoznak ezek az én kontómra?!
 
Hogy tiszta legyen: az én álláspontom egyértelmű, nem véletlen beszéltem tíz bődültnagy marháról.
 
Probléma1:  Nem látom be miért lenne evidencia, hogy egy várost politikai alapon megválasztott vezetők irányítsanak. Kézenfekvőnek tűnik ugyan, de messze nem az egyetlen lehetőség. Egy város élete jóval több dimenzióban mozog, hogysem az politikai vektorokkal leírható lenne. Több, és leginkább hosszabb távú érdekekről van itt szó. Négyéves ciklusokban gondolkodó - mert hiszen csak abban tudó - helyi politikusok(?) számára ez nagyon nehezen kezelhető, még a legnagyobb igyekezet mellett is.
Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy egy másik, párhuzamosan működő szervezetre is szükség van.
 
Probléma2: Maga a választási rendszer is tele van csapdákkal. A polgármestert közvetlenül választjuk, erős legitimitása van. A képviselőtestület - összetétele miatt is - már messze nem  bír ilyen erős legitimitással. A helyzet hasonlatos ahhoz, mintha egy ország vezetői - alkotmány módosítás nélkül - tetszés szerint játszanának a parlamentáris-prezidenciális skálán össze-vissza. Ez így nyilvánvalóan tarthatatlan. Az úgy nem működhet, hogy egyik ciklusban a polgármester gyakorlatilag teljhatalommal bír, míg egy másikban a hatóköre majdnem zérus. Nem azért választják tudniillik adott esetben ilyen erős legitimitással, hogy utána semmit se tudjon csinálni. (Ja, és még egy legenda: ez a helyzet nem a választók hibája! Az a gond, hogy nem bolondbiztos a rendszer!)
 
Probléma3: A képviselő(k)nek semmi felelősségük nincs. Ez persze nem meglepő a felelősség-nélküli országban, de azért nem árt leszögezni. Lehet akármekkora barom, dönthet akármekkora marhaságot, nyugodtan csődbe vihet egy várost, nyomorba dönthet embereket. Maximum annyit kockáztat, hogy nem választják meg újra. Ha van annyi esze, hogy nem lop mozdonyt tanúk előtt, vagy nem őrizget pedofil képeket a laptopján (nem akarok tippet adni),  akkor nyugodtan alhat. Nincs ez így rendjén, persze hogy nincs, de ez a tapasztalat. Hivatkozhat az előző testületre, a polgármesterre, a frakcióra, bármire - és nincs igazán ellenszere. Még. Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy a képviselők visszahívhatóságát el kell érni valamiképp. Van még egy lehetőség, az utolsó és a legsúlyosabb, amivel egy közösség sikerrel élhet: a kiközösítés. Ha nincs más megoldás.. de erről majd később.
 
Probléma4: Ami aztán végképp katalizál(hat)ja a folyamatot: szeretett Pártunk hatalmas ötlete a képviselői helyek csökkentésére. Igen, ez volt az, amit mindenki üdvözölt, mert minek legyen annyi léhűtő, hánem?! Csak abba nem gondolt bele senki, hogy ennek egyenes következménye az lesz, hogy egy kisebb településen akár egy ulti-társaság is eldönthet évtizedes fejlesztéseket - ami azért mégiscsak nonszensz. Ez nem vicces dolog: három-négyezres községek félmilliárdos költségvetését hat-hét képviselő szavazza meg 2010-től! És mint mondtam, a választási rendszerből következően minimális szakmai ismeret sem követelmény, ha a választók számára sem az. Így fordulhatott elő, hogy tíz ember túszul ejtett egy egész várost, és teheti mindezt - ma még - következmények nélkül.
 
 
Sorolhatnám még, biztos van - csak többet kéne rajta filózni. De elég ennyi is feladatnak, nem?! 
Fölmerült több helyütt - nagyon helyesen - az abai Magisztrátus példája. Valóban, egy olyan szervezet létrehozása, amely a politikai pártokénál (az egyszerűség kedvéért most a függetleneket is ide sorolom) szélesebb metszetét adja egy település életét meghatározó erőknek, kezelhetné, tompíthatná a fenti problémahalmaz következményeit. Legalább részben.
 
Azonban Esztergom számára a Magisztrátus még olyan távol van, mint az Ormánságtól a Szilikon-völgy. A Magisztrátus ugyanis olyan hatalmat gyakorol, melyet átruház rá a képviselőtestület. Erre pedig - lássuk be - Esztergomban most semmi, de semmi esély. De a megoldást én is egy magisztrátus, vagy magisztrátus-szerű testület működésében látom. Hogyan juthatunk el oda?
 
Klasszikussal szólva, először is kell egy Tanács! Ebben a Tanácsban helyett kell kapnia a pártok helyi képviselőinek, a képviselőknek és a polgármesternek. A társadalmi szervezetek, civil egyesületek delegáltjainak, a művészeti és sportegyesületek képviselőinek. Az egyházak képviselőinek. Az oktatási, kulturális és egészségügyi intézmények delegáltjainak. A szülői szervezetek képviselőinek. A legnagyobb adófizetők (!!!) és a legnagyobb forrásigényű közintézmények vezetőinek, képviselőinek. A helyi kisebbségek vezetőinek. Sorolhatnám még, de nem az én dolgom.
 
Ez egy széles társadalmi hátteret reprezentáló testület. Ha de jure nem is része az önkormányzati rendszernek, olyan erős háttér, döntései olyan széles társadalmi támogatottságot jelentenek, hogy azzal szembehelyezkedni egyenlő a kiközösítéssel. Ez a Tanács már előkészítheti a terepet a Magisztrátusnak. Önmaga lehet majdan a Magisztrátus.
 
Az biztos, hogy a tériforradalmárok támogatása, bár lelkesítő, de nagyon kevés Tétényinek. Hiányzik az a bázis, amit az iskolaigazgatók, egyházi vezetők, és a többiek határozott - és közös - fellépése jelenthet a helyzet normalizálása érekében.
Teremtsétek, teremtsük meg!
 
 
A Tanács létrehozása nem politikai kiállás egyik, vagy másik oldal mellett! 
A Tanácsnak egyetlen érdeke, egyetlen fontos szempontja lehet: Esztergom.
 
 
Nem akarok tovább okoskodni. Meglehet nyitott kapukat döngetek. Meglehet marhaság az egész. Mindenesetre, lehet várni a sültgalambot (időközi választás), meg lehet tériforradalmárkodni is, de pusztán a nyavalygás már nem vezet sehová, az biztos.
 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://putritours.blog.hu/api/trackback/id/tr462635020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hétköznapi történetek 2011.02.06. 11:38:49

Igazad van, szerintem is szükséges egy olyan "bázis" amelyről írtál, és az is szükséges hogy közösen fellépjenek a 10-11 "bődültnagy marha" ellen. Tétényinek szüksége van olyan emberek támogatására, akiket tisztelnek a városban.
Amiért nem szólaltak meg idáig, egyrészt persze azért van, mert féltik saját egzisztenciájukat Meggyeséktől (hiszen gyakorlatilag most is Meggyes vezeti a várost), másrészt úgy gondolják, hogy az általuk vezetett intézmények látnák a kárát, ha nyíltan kiállnának Tétényi mellett.
De akkor is szükség van arra a kiállásra...
Tetszik az írásod. Világos, érthető és még egy kis humor is fellelhető benne.
süti beállítások módosítása