HTML

Putri Tours

Putriország utazik - becket neurozisblogja. Amikor becket boldogan bloggol (ezt most csak az alliteráció kedvéért...) a Blogspoton posztol. Link nincs, kutakodj! Előzetes moderálás nincs, de fenntartom az utólagos törlés jogát. Azaz: ha valami nem tetszik, ha ordenáré hülyeséget beszélsz, vagy bármilyen okból bánt a megjegyzésed, akkor törlöm, mint a pinty!

Közösség

Friss topikok

  • becketman: Hát a dobós tapasztalatom nagyon érdekes, valahogy asszimetrikus mindig: a Téti szülői értekezleté... (2011.06.01. 11:36) Rendkívüli szülői
  • Nerva: Mondjuk nekem az is furcsa, hogy épp az index fikázza Schmittet a helyesírása miatt. Muhaha. Fikáz... (2011.04.12. 08:41) Az első menetelés II.
  • eleve: Az oké, hogy tavaszvan, meg dolgoznikell, de ezek a szünetek hosszúak. (2011.04.07. 12:12) Magyarország Háry János Nemzetközi Tehetségkutató
  • becketman: Dehogynem - nekem az lenne. De ha mégsem az, akkor is megköszönném a munkavállalónak, a többiek ne... (2011.02.22. 14:23) Miért nem jogállam Magyarország
  • hétköznapi történetek: A fenti íráshoz kapcsolódva ajánlom mindenki figyelmébe Richard Dawkins: Isteni téveszme c. könyvé... (2011.02.20. 09:56) A buzikról meg a keresztényekről

Linkek

stresszblog

2010.09.06. 09:58 becketman

A Meggyes-tesi

Már jónéhány éve foglalkoztat a politika. Na nem a részvétel, nem, ahhoz én túl finnyás vagyok és túlságosan önkritikus. Tudod: nem szeretnék olyan klubhoz tartozni... Komolyan gondolom viszont, hogy a jelenlegi állapot kontraszelektív: zömmel nem azok az emberek kerülnek a helyi és országos politika színtereire, akiket kvalitásaik, hanem azok, akiket ambícióik predesztinálnak e feladatra. Márpedig éppen azt az embert nem szabad megválasztani egy adott pozícióba, aki azt oly nagyon akarja, mert az ő akaratát nem a közösségért való tenni akarás hajtja, hanem a hiúság. A másik nagy különbséget, amely ismét két nagy csoportra osztja a politikusokat,vagy politikai ambíciókat dédelgetőket, azon jellemző jelenti, hogy valakinek van-e víziója a közösséget illetően, vagy nincs. Ha behunyja a szemét, van-e valamilyen elképzelése, hogy milyennek szeretné látni szűkebb pátriáját a jövőben. Hogyan működjön a közösség? Hogyan lehetne jobb?

Bárhogy is nézzük azonban, e csoportok közt nincs egyenes megfeleltethetőség. Aki a közösségért dolgozik, még nem feltétlenül rendelkezik vízióval, akit pedig a hiúság mozgat, cselekedhet a közérdeknek megfelelően. Nehogymár könnyű legyen a dolgunk, nekünk, kibiceknek! Nehéz a választás. Valamiért mégis úgy gondolom, hogy a vízió a fontosabb, mint a puszta jószándék, elvégre a Pokolba vezető út is... Szóval, ha valaki csakúgy simán jó ember, az még itt simán kevés, legyen egy Terve!

Mindig úgy gondoltam, hogy Meggyes Tamás - esztergomi botránypolgi, a nemhelyi erők kedvéért - ilyen ember. Mondjuk azt is mindig gondoltam, hogy nehogymár kocsmárosból legyen valaki Királyváros polgármestere, de ha a választói akarat (és a Fidesz) odaemelte, ám legyen. Tagadhatatlan, hogy határozott víziója van a tekintetben, hogy milyennek szeretné látni a városát a jövőben. Meg is valósította a nagyrészét, és ezért hálás lehet neki a sok kibic. Együttélni viszont nem lehet vele, ez is tény, és most nem a magánéletére gondolok. Ő, mint egy közösség demokratikus vezetője bukott meg.


 

Hosszúra nyúlt a bevezető, de gondoltam nem árt tisztázni egy-két dolgot. A dolog apropóját - gondolhatnánk -  a közelgő választás adja, de nem. A polginak nincs olyan sok riválisa, mint máshol. Legfőbb ellenlábasa Téti Évi (barátomként gondoltam rá valaha, talán még most is az) szurkolója vagyok ugyan, de ha őszinte akarok lenni, végül is hidegen hagy ki lesz Porfészek* uralkodója. Éviben is van hiúság - persze, melyikünkben nincs?! - de tudom, hogy van víziója is.

A poszt/reakció/hőbörgés közvetlen kiváltó oka: a tesióra. Bizony. Történt ugyanis, hogy született egy olyan határozata az esztergomi önkormányzatnak, melyben a fenntartásában lévő iskolákban a kötelező testnevelésórák számát heti tízre emeli. Ezt halhattuk már az évzárókor is, mi gyakorló szülők - én például a Dobóban - de akkor még bimbódzó ötletnek tűnt. Mára szárba (szarba) szökkent, s fura virágot hajtott. Gyakorlattá vált.

Az Elmélet: legyen heti 10 kötelező tesióra! Miért pont tíz?! Na, miért? Mert szép, kerek szám! A tíz az szép. Ujjunkon ki tudjuk számolni. Úgy legyen, hogy délelőtti/tanórai tornaóra legyen hat, a többit délutáni foglakozáson, edzésen lehet teljesíteni. Persze igazolás kell róla. Fel is vettek egy rakás tesitanárt, mert persze ennyi szakember nem volt. Az már külön jó kérdés, hogy státuszba, vagy szerződéssel. Mert, ha bukik a program, lehet szélnek ereszteni mind a huszonnégyet és nagyon nem mindegy hogyan. Ellenvetés:de Tamás, a gimiseknek így is van már olyan napjuk, amikor 7 órájuk van, hogy fér abba bele még napi 2?! (sok ellenvetés persze nem volt, arról gondoskodott már a polgi a Sitku-esettel, amikor az István Gimnáziumot verte szét, azóta kussolnak a tanárok...) Született megoldás is rögtön: legyenek 40 perces órák!

A Gyakorlat: Na, milyen napod volt? - teszem fel az obligát hülyekérdést Dávid fiamnak a minap. Hosszú, dupla tesi, fárasztó.. - válaszol. Miért, mit csináltatok? Fociztatok? - kérdezem én, naívan. Gereblyéztünk. Mivan?! Hol? Miért? Az udvaron - mondja - mert a teremben nem fértünk el. Már volt bent 4(!) osztály.


 

Lefordítom. Esztergom egyik legjobb gimnáziumában egyszerre négy osztály tart órát a tornateremben (nem valami kis lyuk, NBI-es kézi meccseket is rendeztek itt). Két osztály az egyik térfélen, kettő a másikon. A maradék gereblyéz az udvaron, mint közmunkás. Mindezt szeptemberben, amikor még a tornapályán is lehet mókázni. Nemsokára jön a szaridő, akkor csak bent lehet mozogni. Akkor mi lesz? Azonkívül: a gimis végzősöknek felmentést kellett adni, mert érettségi előtt - amikor amúgy is kevés a 24 óra egy elitgimiben - vagy edzésre megy a kölök, vagy a Corvinusra nem.

Esztergomban 8 iskolát érint ez az agyrém. A többi - két-három áltisk és még egy gimi -egyházi fenntartású, tehát ott (ismereteim szerint) még a régi rend van érvényben: 45 perces órák, a jóöreg jezsuita örökség szerint és néhány tesióra. Katyvasz a javából, mi?

Összefoglalva: szép dolog a vízió, de időnként nem árt, ha felülvizsgáljuk. Vannak erre tanácsadók, független szakemberek. Az ember nem érthet mindenhez, ilyenkor megkérdez egy okosabbat, attól még ő a góré homokozóban.

A brainstorming meg kurvajó dolog, de ha egyszemélyes, azt másként hívják...

PTI: 9

* Hogy miért Porfészek?! Van itt ez a két szomszédvár: Porfészek és Szarfészek. Képtelenek együttműködni, noha óriási lehetőség lenne a kooperációban. Szarral dobálják egymást, noha polgármestereik szinte szomszédok. Búbánatvölgyben, haha.

Bolondok hajója...

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://putritours.blog.hu/api/trackback/id/tr772274540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Villy 2010.09.06. 14:05:39

Porfészek az a jó...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.07. 11:01:21

No! Így legalább értem, hogy miért hirdettek hirtelen állásokat... azt viszont továbbra sem értem, hogy az iskolák miért nem képesek egy emailt dobni azoknak, akik dolgozni szeretnének, és a pedagógus számára egyetlen lehetőségként pályázatot adnak be. Amire egy fia reakció nem érkezik. A poszt után nem sajnálom annyira magam, hogy nem vagyok a 24-ben :). Gondolom már régóta, hogy hiú ábránd a politika mentes iskola és iskolai munka... Egyet szeretnék tisztázni azonban, mert a linknél is olvastam, és irdatlan tévhit az, hogy nincs elég pedagógus. VAN...rengetegen vagyunk munka nélkül 20-25 éves szakmai tapasztalattal. Egy-egy meghirdetett állásra nem ritka a 100-150 jelentkező sem. Az is igaz, hogy a meghirdetés pillanatában már tudott dolog, hogy kit foglalkoztatnak... és a legritkább esetben azt, aki a legjobban megfelelne. Többnyire a politikai szférában ismerős valaki részére írják ki a pályázatot. A baj az, hogy ezzel csak rombolják konkrétan a tesi órák színvonalát, a gyerekek nem hülyék - azonnal megérzik, ki miért áll előttük? (őket akarja, vagy a fizetést). Nincs mit csodálkozni a kialakult problémákon (egészségi állapot, fittség, mozgás szeretete, teherbírás stb.)- amíg a polgármester dirigál (aki nem egy fitt alak, de nem is sportszerűségéről hírhedt), addig nem a gyerek érdeke kerül előtérbe - kár!

becketman · http://putritours.blog.hu 2010.09.07. 11:18:51

@térfél:

"amíg a polgármester dirigál (aki nem egy fitt alak, de nem is sportszerűségéről hírhedt."

Próbálom tartani magam ahhoz az elvhez, hogy ne az embert, hanem a cselekedetét ítéljük meg. Persze az ítélet szó itt egy kicsit erős, de a lényeget nagyjából lefedi.

Közszereplőnek sok mindent le kell nyelni, de azért ha kérhetem, maradjunk a cselekedetnél.

A probléma sajnos mélyebb az ötletelésnél. Azt gondolnám, hogy van egy rakás egyéb szervezet (vö. fékek és ellensúlyok) amelyik ebben a helyzetben lépni képes. Szülői unkaközösség, iskolaszék, szakszervezet, oktatási hivatal, mittudomén. Nemkáptalan. A folyamat maga riasztó, ahogy ezek a szervezetek nem képesek betölteni a szerepüket. A kussolás meg a közöny a riasztó.

Mindamellett még csak szeptember eleje van. Lehet, hogy berázódik. Lehet, hogy összejön. Eszement hülyeségnek tartom, de még az is lehet.
Azért jobban bíznék benne, ha kicsit jobban előkészítették volna...

adelheid 2010.09.07. 19:43:27

"(sok ellenvetés persze nem volt, arról gondoskodott már a polgi a Sitku-esettel, amikor az István Gimnáziumot verte szét, azóta kussolnak a tanárok...)"

A néhány kivételtől nem eltekintve: nem azóta, hanem akkor is. Nem panasz, nem szemrehányás – tény. Amíg nem saját bőrre megy, amíg nem saját halál, a többiek túlélni akarnak.

A 10 óra testnevelésről:
egyelettajairol.blogspot.com/2010/06/megall-az-eszem-es-acsorog.html

egyelettajairol.blogspot.com/2010/07/cuius-regio-eius-religio.html

becketman · http://putritours.blog.hu 2010.09.07. 19:51:06

@adelheid:
Köszönöm a linket, most nézem, gondoltam, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinél kicsapta a biztosítékot...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.08. 17:09:51

@becketman: Jól mondod - riasztó! Ahogyan a gyerekek egészségi állapota is, a tanárok anyagi helyzete és az egész ország is siralmas helyzetben van. A miértre meg helyben vannak meg a válaszok, a tettek következményeit vagy inkább a nem tettekét pedig sajnos csak maszatoljuk, ahelyett hogy rangsorba állítanánk azokat, és a legszükségesebbek megoldására koncentrálnánk. (Ezek helyett meggyesezik Esztergom és gyurcsányozik a kormány, mi meg a magunk polgármesterét küldenénk el a francba, mert egy fia munkahelyet nem teremtett a városban, de már minden rendezvényen aktívan részt vesz, az erről szóló híradások töménységéről meg nem is beszélek. Én valahogy a munkámból szoktam megélni... de hát - az meg nincs)
süti beállítások módosítása